Articole

Despre epilarea definitiva cu IPL

citește mai departe
Scroll

Ce este epilarea definitiva?

Este tratamentul prin care se obtine distrugerea permanenta a foliculilor de par in procent maxim posibil de atins de 90-95% pentru femei si 70-75% pentru barbati, cu variatii pentru fiecare zona a corpului. Firele ramase dupa ciclul de sedinte de tratament vor deveni foarte subtiri si depigmentate, avand un aspect usor asemanator cu velus-ul (“puful”). Rezultatele depind de: varsta, grosimea parului, adancimea la care sunt radacinile, tipul de piele, numarul de tratamente. Din acest motiv nu este etic a se preciza cu exactitate numarul de sedinte ce vor fi necesare pentru a incheia un curs de tratament, ci se precizeaza un interval ce s-a observat prin studii a fi suficient in marea majoritate a cazurilor de femei si barbati ce urmeaza epilare definitiva.

 

Acest procedeu indeparteaza definitiv parul? Rezultatele acestui procedeu sunt chiar permanente?

Da. Studii stiintifice arata ca utilizarea energiei luminoase si focusate distruge foliculii de par la nivel celular. O reducere permanenta a numarului de fire de par apare de regula dupa fiecare sedinta de tratament pe zonele non-androgenice. Comunicatul stiintific prezentat de secretarul general al Asociatiei Dermatologilor Europeni dr Moshe Lapidoth la EADV Congresul Anual al Asociatiei a declarat ferm ca epilarea definitiva poate fi declarata definitiva pe zonele non-androgenice.

 

Cat costa epilarea definitiva?

Pretul difera in functie de zona epilata definitiv si de numarul de sedinte necesare. Studio Jolie a creat in functie de nevoile tale pachetele speciale pentru zonele Axila, Inghinala, Picioare, Buza superioara si Barbie, ce contin 5 sedinte, la care primesti un discount special. Vezi tarifele!

 

Epilarea definitiva este definitiva? Am auzit ca de fapt nu este, si ca parul creste dupa aceea.

Este o mare confuzie de termeni si de semantica in cazul acestui tratament. Tratamentul de fotoepilare – asadar cu  Lumina Intensa Pulsata (IPL) – este temporar total, iar apoi este definitiv si partial. Ce inseamna aceasta? Inseamna ca acest procedeu, ce necesita un numar de mai multe sedinte de tratament in functie de zona corpului, de culoarea si textura firului, culoarea pielii, varsta, sex etc, va da rezultate aproape totale – aproape tot parul tratat la un anumit moment va disparea dupa fiecare sedinta, urmand ca fire noi sa apara din alti foliculi, pana cand rezultatul obtinut – depinzand si de numarul de sedinte efectuate – va fi definitiv, dar partial. Asadar, parul nu va mai creste, dar clereance-ul pielii de par nu va niciodata 100%, insemnand ca nu se poate obtine disparitia tuturor firelor de par. Totusi, ultimile fire ramase vor avea o textura mai fina si o culoare mai deschisa fata de firele de par de la inceputul tratamentului. Este epilare completa – adica nu mai ramane par aproape deloc, pentru un timp scurt, pana la urmatoarea sedinta, dar pe termen lung este partiala – 90-95% maxim cum am spus si pana acum, dar permanenta! Inca un aspect foarte important de mentionat: epilarea definitiva poate avea un procent de clereance ( de curatare a zonei ) de maxim 95 %, care se atinge dupa un numar suficient de sedinte, dupa aproximativ 2 ani in care se realizeaza aceste tratamente la intervale de timp prestabilite conform zonei in care se realizeaza procedeul.  Exista arii corporale ce raspund mult mai bine decat altele la fotoepilare, astfel ca de pilda pe gambe, axila si zona bikini vom putea putea realiza o defrisare mult mai ampla ( intre 80-95 % ) decat pe fese sau spate ( 60 – 70 % ).

3 sedinte de epilare definitiva si parul dispare?

In primul rand, nu se poate da un numar estimativ de sedinte comun pentru toate zonele corpului.

De ce? Fiindca de pilda axial are un alt ciclu de crestere a firului de par decat mustata sau gambele, drept care nu te poti apropia de finalul tratamentului dupa acelasi numar de sedinte.

Apoi, dupa cum am aratat si mai sus, epilarea definitiva este partiala, asadar desi cu fiecare sedinta realizata se obtine o reducere a numarului de foliculi pilosi, nu se poate vorbi nici pe de parte de o “curatare” in procent bun dupa numai 3 sedinte.

De obicei, acest numar este anuntat de saloanele ce isi doresc sa obtina clienti rapid bazandu-se pe nerabdarea acestora si lipsa lor de informare.

 

Cat timp dureaza o sedinta de tratament? De cate voi avea nevoie?

Sedintele pot dura de la cateva minute pana la ceva mai mult de o ora, in functie de suprafata ce urmeaza a fi tratata.

Numarul de tratamente necesare depinde de mai multi factori: tipul de piele si culoarea acesteia, grosimea si densitatea firelor de par.

Multiple sesiuni de tratament sunt necesare pentru ca gradul de clereance sa se apropie de maximum posibil.

Numarul acestor sedinte este variabil in functie de zona corpului pe care se realizeaza tratamentul de epilare definitiva.

In cursul consultatiei gratuite ce precede initierea tratamentului ti se va face o evaluare a numarului de sedinte recomandate, ce este functie de mai multe variabile: zonele corpului pe care le doriti tratate, gradul de pilozitate, tipul de pigment al pielii si parului.

Fiecare persoana este unica, astfel incat riguros stiintific este a nu se generaliza numarul necesar de sedinte pentru definitivarea tratamentului.

 

Care este intervalul de timp intre sedinte?

Sedintele urmatoare sunt programate cand parul incepe sa creasca din nou. In functie de tipul de par si partea corpului ce este tratata timpul intre doua sedinte poate fi intre 4 pina la 12 saptamani. In general, intalnirile sunt fixate la distanta de 4-6-8 saptamani.

 

Ce simt in timpul tratamentului?

Majoritatea oamenilor tolereza tratamentul foarte bine. Disconfortul pe care il puteti resimti – minim – este adesea descris ca o usoara gidilatura sau piscatura similara cu cea produsa de o banda de cauciuc.

 

Exista efecte adverse?

Felul in care suprafata tratata se prezinta imediat dupa tratament variaza de la persoana la persoana, depinzand de amploarea procedurii si de tipul de piele. Efectele adverse – in rarele cazuri cand pot aparea – sunt de obicei minore. Poate aparea o inrosire in jurul foliculilor de par; acesta este un rezultat clinic de dorit ce indica raspunsul foliculului la tratament. Aceasta reactie dispare in maxim citeva ore. Pacientii se reintorc imediat la activitatea obisnuita. Efectele adverse sunt rare si in general bine tolerate. Toate efectele adverse teoretic posibile va vor fi explicate de personal specializat in timpul consultatiei ce precede inceperea tratamentului si oricand este necesar pe parcursul tratamentului.

 

Cu ce se deosebeste acest procedeu definitiv de cele conventionale?

Parametrii sistemului sunt selectati de medic sau fizioterapeut in concordanta cu culoarea de piele, culoarea si densitatea parului fiecarei persoane. Acest avantaj major permite medicului sa individualizeze tratamentul fiecaruia pe baza caracteristicilor unice, precum si atributelor foliculului de par.

 

Orice fel de par poate fi tratat?

Da, tratamentele sunt personalizate in functie de culoarea, textura si localizarea firelor de par. Orice fel de par ce contine macar putin pigment poate fi tratat. Desigur, este exceptat parul alb.

 

Ce este Lumina Intensa Pulsata (IPL)?

Lumina: este lumina alba vizibila pentru ochiul uman, ce este compusa din multe culori (curcubeul)

Intensa: lumina poarta o energie inalta

Pulsata: este emisa in pulsuri (on/off)

 

Cum actioneaza?

Lumina Intensa Pulsata tinteste cu precizie fara a leza epiderma, ridicand temperatura firului de par care conduce caldura la folicul. Aceasta cauzeaza distrugerea celulelor germinative responsabile de crestere. Foliculul lezat devine incapabil sa mai produca fire de par, este eliminat printr-un proces fiziologic de catre sistemul imun in mod gradual producand permanenta sa, disparitia si inlocuirea cu tesut non-functional.


Ce este fototermoliza selectiva?

Este pricipiul ce permit IPLului sa isi exercite actiunea terapeutica asupra radacinii firului de par. Nu reprezinta o tehnologie speciala sau un procedeu aparte.

Actiunea se desfasoara in 3 pasi:

  • absorbtia luminii (foto) in pigment – reprezentata de melanina din firul de par.
  • rezulta producerea de caldura (termo)
  • distructia (liza) celulelor targetate prin temperatura inalta

 

Orice tip de sistem de epilare definitiva care utilizeaza IPL pastreaza aceste caracteristici?

Nu, variaza foarte mult de la producator la producator. Puterea lampii care emite energia este un element foarte important. Esentiala este si intensitatea selectata a fluxului energiei focalizata asupra zonei de tratat, astfel incit sa se mentina un echilibru intre intensitatea cea mai inalt posibil tolerabila pentru a pastra eficienta si grija acordata protectiei de leziuni a tesuturilor inconjuratoare – piele si vase de singe. Dimensiunea fascicului luminos este important sa fie medie, altfel se pierde din intensitate si de aceea si eficienta. De aceea de exemplu tratamentul de epilare definitiva nu este permis a fi realizat pe o piele bronzata, din cauza ca melanina absoarbe o mare parte din energia luminoasa, iar acest lucru obliga coborarea intensitatii si puterea energiei la un nivel la care aceasta isi pierde eficienta.